Caută
Close this search box.

Iulie Fără Plastic: 5 pași pentru reducerea deșeurilor de plastic generate acasă sau la birou

iulie fără plastic

Pentru că tot suntem la final de lună Iulie Fără Plastic, ne-am propus să vă povestim despre plastic – lucruri știute sau mai puțin știute. Ce este plasticul, există plastic bun și plastic rău, cum putem reduce folosirea acestuia?

Plasticul este peste tot!

Ușor în greutate, durabil și simplu de creat, plasticul poate fi folosit în nenumărate moduri. Din păcate, cele mai bune proprietăți ale plasticului – durabilitatea și durata de viață – sunt și cele care cauzează probleme în natură. Multe materiale plastice, cum ar fi sticlele de apă și ambalajele, sunt făcute pentru a fi utilizate o singură dată.

Dacă nu sunt reciclate, ele rămân pe planeta noastră, aglomerând depozitele de deșeuri și făcându-și drum spre fluvii, mări și oceane unde pot dăuna animalelor. Deșeurile de plastic din ape pot prinde animalele cu ușurință, lucru care le împiedică să mănânce sau să înoate – unele viețuitoare pot confunda bucățile de plastic cu mâncarea.

Stai…e făcut din plastic?!

Vei fi surprins să afli cât de multe produse pe care le folosim în fiecare zi conțin plastic. Dresurile, colanții, scutecele, șervețelele umede, jucăriile și sclipiciul sunt doar câteva dintre produsele care conțin diverse tipuri de plastic.

Iulie Fără Plastic: Ce putem face ca să reducem plasticul pe care îl folosim în fiecare zi?

Uneori nu ne dăm seama cât de mult plastic folosim. Iulie Fără Plastic este o campanie internațională care își propune să ne aducă aminte anual aceste lucruri și care ne încurajează să reducem cantitatea de plastic cumpărată. Noi vă încurajăm să o faceți tot timpul anului, nu numai în aceste 31 de zile.

Pasul 1. Strânge acasă cu familia, sau la birou cu colegii, tot plasticul pe care l-ați arunca  de obicei într-o săptămână.

Pasul 2. La sfârșitul săptămânii, puneți totul la un loc și cântăriți-l! Nu uitați să faceți și poze.

Pasul 3. Puneți-vă aceste întrebări:

  • Este mai mult sau mai puțin plastic decât am crezut?
  • Ce plastic a fost aruncat cel mai mult?
  • Care obiecte din plastic pot fi reduse? Putem găsi un alt obiect care să le înlocuiască?

Pasul 4. Faceți un plan de acțiune. Exemplu – vom folosi o sticlă reutilizabilă pentru apa pe care o bem.

Pasul 5. În câteva săptămâni după ce ați început planul, repetați experimentul. Ați reușit să reduceți plasticul de unică folosință? A fost dificil? Ce altceva ați putea încerca?

Dacă tot plasticul e dăunător, de ce îl mai folosim?

Nu toate obiectele din plastic sunt rele. Căștile de protecție pentru plimbările cu bicicleta, airbag-urile auto și multe obiecte medicale fabricate din plastic salvează vieți. Sticlele de apă din plastic pot aduce apă potabilă curată persoanelor care nu o au, iar paiele din plastic pot ajuta persoanele cu dizabilități să bea.

Problema este că foarte mulți dintre noi folosim și apoi aruncăm mai mult plastic decât avem nevoie: Lucruri cum ar fi pungi de cumpărături, sticle de băutură, paie, ambalaje alimentare și ambalaje din plastic în care vin jucăriile. Acest tip de plastic care este folosit o singură dată înainte de a fi aruncat este numit plastic de unică folosință și reprezintă mai mult de 40% din toate deșeurile de plastic.

Știai că?

1. Primul plastic sintetic a fost fabricat în 1907, când un belgian pe nume Leo Baekeland a inventat bachelita într-un laborator din New York. Materialul celor 1.000 de utilizări” există astăzi în mai bine de 50 de tipuri, iar în ultimii 100 de ani această invenție a schimbat lumea.

2. Materialele plastice sunt fabricate din substanțe chimice găsite în combustibilii fosili, cum ar fi gazul natural și petrolul.

3. Plasticul are nevoie de sute de ani pentru a se descompune – între 20 și 500 de ani, acesta fiind unul dintre motivele pentru care plasticul este foarte dăunător pentru mediu.